Zadania inspekcji
Wojewódzki Lekarz Weterynarii:
- ustala kierunki działania, wydaje instrukcje określające sposób postępowania powiatowych lekarzy weterynarii na obszarze województwa oraz kontroluje sposób wykonywania przez nich zadań Inspekcji;
- może wydawać powiatowym lekarzom weterynarii polecenia dotyczące podjęcia określonych czynności oraz żądać od nich informacji z zakresu ich działania;
- dokonuje, na obszarze województwa, analiz i ocen sytuacji epizootycznej lub bezpieczeństwa:
- produktów pochodzenia zwierzęcego i pasz, w tym spełniania wymagań weterynaryjnych przy ich produkcji i wprowadzaniu na rynek,
- żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego znajdującej się w rolniczym handlu detalicznym, w rozumieniu art. 3 ust. 3 pkt 29b ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 r. poz. 149 i 60);
- opracowuje wojewódzkie programy dotyczące realizacji zadań, w zakresie:
- zwalczania chorób zakaźnych zwierząt i chorób odzwierzęcych podlegających obowiązkowi zwalczania oraz zadania wynikające z planów gotowości zwalczania chorób zakaźnych zwierząt;
- badań kontrolnych zakażeń zwierząt;
- monitorowania chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych podlegających obowiązkowi monitorowania oraz związanej z nimi oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe:
- u zwierząt,
- w produktach pochodzenia zwierzęcego,
- w żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego znajdującej się w rolniczym handlu detalicznym, w rozumieniu art. 3 ust. 3 pkt 29b ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 r. poz. 149 i 60),
- w paszach;
- prowadzenia monitorowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych:
- u zwierząt,
- w wydzielinach i wydalinach zwierząt,
- w tkankach lub narządach zwierząt,
- w produktach pochodzenia zwierzęcego,
- w żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego znajdującej się w rolniczym handlu detalicznym, w rozumieniu art. 3 ust. 3 pkt 29b ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 r. poz. 149 i 60),
- w wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt,
- w paszach;
- realizacji rocznych planów urzędowej kontroli środków żywienia zwierząt i pasz leczniczych.
- organizuje szkolenia dla urzędowych lekarzy weterynarii;
- nadzoruje na obszarze województwa działanie systemów informatycznych utworzonych i użytkowanych przez Inspekcję;
- tworzy co najmniej dwa zespoły do spraw dochodzeń epizootycznych.
Redakcja podstrony
- Podmiot udostępniający informację
- Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Poznaniu
- Pierwsza publikacja
- Katowice IntraCOM.pl 2021-06-22 12:32
- Aktualizacja publikacji
- Wytworzenie publikacji
- Lidia Zwierzchowska-Cerek 2021-06-22 12:28
- Zatwierdzenie
- Lidia Zwierzchowska-Cerek 2021-06-22 12:28